Personal Info

Billing Details

Για να πραγματοποιήσετε τη Δωρεά σας στο Σωματείο «Ίκελος», ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

  1. Κάντε την κατάθεση της δωρεάς σας στον τραπεζικό μας λογαριασμό ( IBAN: GR1702602470000530201273260 ) στην Τράπεζα (EUROBANK) γράφοντας το ονοματεπώνυμο σας στην αιτιολογία συμπληρωματικά με την λέξη «ΔΩΡΕΑ».
  2. Στείλτε το καταθετήριο σας με email στο: info@somateio-ikelos.gr και θα σας απαντήσουμε για επιπεβαίωση.
  3. Μπορείτε να μας καλέσετε κι εσείς στα τηλέφωνα επικοινωνίας μας για οποιαδήποτε περαιτέρω διευκρίνιση ή αν έχετε τυχόν απορίες.

 

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΚΕΛΟΣ
Διεύθυνση: Κορίνθου 270-2, Τ.Κ. 26221, Πάτρα, Ν. Αχαΐας
Τηλ.: 2616 007918
Email: info@somateio-ikelos.gr

 

Εκτιμούμε ιδιαίτερα την προσφορά σας και σας ευχαριστούμε θερμά που υποστηρίζετε ενεργά τον σκοπό μας!

Μόλις δούμε την Δωρεά σας θα σας αποστείλουμε το αποδεικτικό της κατάθεσης σας.
Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για οποιαδήποτε διευκρίνηση.

Ευχαριστούμε!

Donation Total: €100,00

Η Συναισθηματική υποστήριξη παιδιών με Αυτισμό : Η σημασία της Ενσυναίσθησης στη Νοσηλευτική Φροντίδα.

Ο αυτισμός ή αυτιστική διαταραχή , είναι μια νευροαναπτυξιακή κατάσταση κατά την οποία επηρεάζεται ο τρόπος σκέψης , επικοινωνίας, αλληλεπίδρασης και συμπεριφοράς ενός ατόμου. Η συναισθηματική υποστήριξη των παιδιών με αυτισμό , αποκτά ιδιαίτερη σημασία καθώς τα παιδιά συχνά αντιμετωπίζουν δυσκολίες στον τομέα των κοινωνικών αλληλεπιδράσεων και των συναισθηματικών εκφράσεων. Η νοσηλευτική φροντίδα , όταν βασίζεται στην ενσυναίσθηση μπορεί να συμβάλλει ουσιαστικά στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των παιδιών με διαταραχές αυτιστικού φάσματος , προσφέροντας τους όχι μόνο σωματική φροντίδα αλλά και ψυχολογική υποστήριξη.

Ενσυναίσθηση : Η βασική Αρχή στην Νοσηλευτική Φροντίδα

 Ως ενσυναίσθηση ορίζεται η συναισθηματική ταύτιση με την ψυχική κατάσταση , ενός άλλου ατόμου και η κατανόηση της συμπεριφοράς του, επομένως με την ενσυναίσθηση μπορούμε να μπούμε στη θέση του άλλου, κατανοώντας τα συναισθήματα και τις σκέψεις του. Στη νοσηλευτική φροντίδα , η ενσυναίσθηση είναι θεμελιώδης για την παροχή αποτελεσματικής υποστήριξης. Όταν οι νοσηλευτές αναγνωρίζουν και κατανοούν τις ανάγκες των παιδιών με αυτισμό, μπορούν να γίνουν πιο αποτελεσματικοί.

Τα παιδιά με αυτισμό συχνά δυσκολεύονται να επικοινωνήσουν τα συναισθήματα τους , πράγμα που καθιστά τη νοσηλευτική τους φροντίδα πιο απαιτητική. Η ενσυναίσθηση , σε αυτή την περίπτωση βοηθά τους νοσηλευτές να διακρίνουν τις ανάγκες και τα συναισθήματα των παιδιών ακόμη και όταν αυτά δεν εκφράζονται με λόγια. Είτε πρόκειται για τη συναισθηματική τους ανάγκη για ασφάλεια , είτε την ανάγκη τους για ηρεμία σε αγχωτικές καταστάσεις, οι νοσηλευτές με ενσυναίσθηση μπορούν να αναγνωρίσουν  αυτές τις ανάγκες και να δράσουν αναλόγως.

 

Συναισθηματική υποστήριξη και στρατηγικές επικοινωνίας

Η υποστήριξη των συναισθημάτων των παιδιών με αυτισμό απαιτεί μια προσαρμοσμένη στρατηγική επικοινωνίας. Πολλές φορές  τα παιδιά με αυτισμό δεν κατανοούν ή δε μπορούν να εκφράσουν τα συναισθήματα τους με τον τρόπο που οι υπόλοιποι κατανοούμε. Αυτό καθιστά την ενσυναίσθηση σημαντική , καθώς οι νοσηλευτές χρειάζεται να αναπτύξουν ειδικές στρατηγικές για να επικοινωνήσουν με τα παιδιά αυτά. Τέτοιες στρατηγικές περιλαμβάνουν  τη χρήση απλών και καθαρών οδηγιών ,την τήρηση ενός ήρεμου και σταθερού τόνου φωνής καθώς και τη χρήση οπτικών βοηθημάτωνν ( όπως εικόνες ή κάρτες συναισθημάτων).

Ο νοσηλευτής πρέπει να δείχνει ευαισθησία σε μη λεκτικές ενδείξεις , όπως η γλώσσα του σώματος ή οι εκφράσεις του προσώπου, καθώς πολλά παιδιά με αυτισμό εκφράζονται μέσω αυτών των μορφών επικοινωνίας.

 

Η σημασία της ενσυναίσθησης στην αντιμετώπιση του άγχους και του στρες

Τα παιδιά με διαταραχές αυτιστικού φάσματος είναι ιδιαίτερα επιρρεπή στο άγχος και το στρες , κυρίως λόγω των αλλαγών στο περιβάλλον ή λόγω της υπερβολικής πληροφόρησης κάποιες φορές. Η ενσυναίσθηση στις νοσηλευτικές υπηρεσίες επιτρέπει στους επαγγελματίες υγείας, να κατανοήσουν και να διαχειριστούν αυτά τα συναισθηματικά άγχη και το στρες. Μέσω του ορθού χειρισμού καταστάσεων , όπως η δημιουργία ενός ήρεμου περιβάλλοντος ή η προετοιμασία του παιδιού για τυχόν αλλαγές που πρόκειται να συμβούν, ο νοσηλευτής μπορεί να μειώσει τις συναισθηματικές πιέσεις και να προσφέρει πιο αποτελεσματική φροντίδα.

 

Συμπερασματικά η ενσυναίσθηση αποτελεί πυλώνα της νοσηλευτικής φροντίδας για παιδιά με αυτισμό, προσφέροντας ένα τρόπο κατανόησης και ανταπόκρισης στις προσωπικές τους ανάγκες. Με την ενσυναίσθηση , οι νοσηλευτές μπορούν να δημιουργήσουν ένα υποστηρικτικό και ασφαλές περιβάλλον για τα παιδιά με ΔΑΦ, ενισχύοντας την ποιότητα της φροντίδας τους και συμβάλλοντας στη βελτίωση της ψυχικής τους ευημερίας.

 

                                            ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

  1. Bizub, A. L. (2013). A Hard pill to swallow: Medication, empathy, and the value of collaborative    Community  Mental  Health  Journal,  49(3),  338–343
  2. Svenaeus, F. (2014). The relationship between empathy and sympathy in good health care. Medicine,  Health  Care  and  Philosophy,  267–277.

 

Μπέτση Παναγιώτα                                                                                               Νοσηλεύτρια

Σχετικές Αναρτήσεις