Η ανατροφή των παιδιών αποτελεί έναν από τους πιο καθοριστικούς παράγοντες για τη διαμόρφωση της προσωπικότητας και του τρόπου με τον οποίο αυτά σχετίζονται ως ενήλικες. Στη σύγχρονη κοινωνία παρατηρείται συχνά μια τάση προς πιο «ελαστικά» μοντέλα διαπαιδαγώγησης, όπου η υπερπροστασία και η συνεχής ικανοποίηση των επιθυμιών του παιδιού αντικαθιστούν τη θέσπιση σαφών και σταθερών ορίων. Αν και αυτή η προσέγγιση βασίζεται σε θετικές προθέσεις, οι συνέπειές της μπορεί να είναι βαθιές και πολυεπίπεδες.
Η απουσία ορίων στην παιδική ηλικία επηρεάζει άμεσα την ανάπτυξη της αντοχής στη ματαίωση. Το παιδί που δεν έρχεται σε επαφή με το «όχι» δυσκολεύεται να κατανοήσει ότι οι ανάγκες και οι επιθυμίες του δεν μπορούν πάντα να ικανοποιούνται. Ως αποτέλεσμα, στην ενήλικη ζωή, η απόρριψη ή η μη ικανοποίηση μιας επιθυμίας μπορεί να βιώνεται ως έντονη ψυχική απειλή. Αυτή η εσωτερική δυσφορία συχνά δεν διαχειρίζεται με λειτουργικούς τρόπους, αλλά εκδηλώνεται μέσα από έντονο θυμό, παρορμητικότητα ή και επιθετικότητα.
Ιδιαίτερα σημαντική συνέπεια αποτελεί η διαμόρφωση μιας χαμηλής ανοχής στη ματαίωση, η οποία συνδέεται με αυξημένη πιθανότητα δυσλειτουργικών συμπεριφορών. Το άτομο ενδέχεται να παρουσιάζει δυσκολία στην καθυστέρηση της ικανοποίησης, αδυναμία διαχείρισης συγκρούσεων και έντονη ανάγκη για άμεσο έλεγχο των καταστάσεων και των ανθρώπων γύρω του.
Παράλληλα, η συνεχής ικανοποίηση των επιθυμιών μπορεί να καλλιεργήσει μια διογκωμένη αίσθηση δικαιώματος. Το άτομο μαθαίνει να θεωρεί ότι οι άλλοι οφείλουν να ανταποκρίνονται στις ανάγκες του, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τα όρια και την αυτονομία τους. Αυτό έχει ως συνέπεια σχέσεις που χαρακτηρίζονται από ανισορροπία, έλλειψη αμοιβαιότητας και, σε ορισμένες περιπτώσεις, ελεγκτική ή χειριστική συμπεριφορά.
Μια ακόμη κρίσιμη συνέπεια αφορά την ανεπαρκή ανάπτυξη ενσυναίσθησης. Όταν το παιδί δεν εκπαιδεύεται να αναγνωρίζει και να σέβεται τα συναισθήματα των άλλων, δυσκολεύεται ως ενήλικας να αντιληφθεί τον άλλον ως ξεχωριστή οντότητα με δικαιώματα και ανάγκες. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αντικειμενοποίηση των σχέσεων, όπου ο άλλος αντιμετωπίζεται ως μέσο ικανοποίησης και όχι ως ισότιμος σύντροφος.
Οι παραπάνω δυσκολίες, όταν συνδυάζονται με ελλείμματα στη συναισθηματική ρύθμιση, μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εκδήλωσης έντονων και δυσλειτουργικών αντιδράσεων σε καταστάσεις πίεσης ή απώλειας. Η αδυναμία διαχείρισης της απόρριψης, ο φόβος εγκατάλειψης και η ανάγκη ελέγχου μπορούν να δημιουργήσουν ένα εκρηκτικό συναισθηματικό υπόβαθρο, το οποίο επηρεάζει αρνητικά τη σταθερότητα και την ποιότητα των διαπροσωπικών σχέσεων.
Οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο τόσο στην πρόληψη όσο και στην αντιμετώπιση αυτών των συνεπειών. Μέσα από τη συμβουλευτική γονέων, ενισχύουν την κατανόηση της σημασίας των ορίων και προάγουν πρακτικές που συνδυάζουν τη συναισθηματική διαθεσιμότητα με τη σταθερότητα. Παράλληλα, μέσω θεραπευτικών παρεμβάσεων με παιδιά και εφήβους, ενισχύουν την αυτορρύθμιση, τη διαχείριση του θυμού και την ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην καλλιέργεια της ενσυναίσθησης και της ικανότητας δημιουργίας υγιών σχέσεων, καθώς και στην έγκαιρη ανίχνευση συμπεριφορών που υποδηλώνουν δυσκολίες στον έλεγχο ή στην αποδοχή ορίων. Η έγκαιρη παρέμβαση μπορεί να λειτουργήσει προστατευτικά, αποτρέποντας την παγίωση δυσλειτουργικών προτύπων.
Συνοψίζοντας, η ανατροφή χωρίς όρια δεν αποτελεί απλώς μια διαφορετική παιδαγωγική επιλογή, αλλά έναν παράγοντα που μπορεί να επηρεάσει βαθιά την ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη και τη μελλοντική ποιότητα των σχέσεων. Οι συνέπειες δεν περιορίζονται στην παιδική ηλικία, αλλά επεκτείνονται στην ενήλικη ζωή, επηρεάζοντας τον τρόπο με τον οποίο το άτομο αντιλαμβάνεται τον εαυτό του και τους άλλους. Η ενίσχυση της αντοχής στη ματαίωση, του σεβασμού και της ενσυναίσθησης από νωρίς αποτελεί βασικό πυλώνα πρόληψης, στον οποίο οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας έχουν καθοριστική συμβολή.
Βιβλιογραφία
- Li, X., Shi, K., Zhang, J., Cao, T., & Guo, C. (2024). A family dynamics theory perspective on parenting styles and children’s aggressive behavior. BMC Psychology.
- Zhang, Y., et al. (2024). Parenting style and child mental health at preschool age. BMC Psychiatry.
- Sanders, M. R., et al. (2022). Evidence-based parenting support programs and child outcomes.
- Lansford, J. E. (2022). Parenting and child adjustment in global contexts.
- Gershoff, E. T., & Grogan-Kaylor, A. (2021). Spanking and child outcomes: Meta-analytic review.
- Bornstein, M. H. (2021). Handbook of Parenting (3rd ed.).
Μυτάκη Κατερίνα, κοινωνική λειτουργός






